4 минути за четене

Шансът, когато дарбата е очевидна

окт 2020
Шансът, когато дарбата е очевидна

Първокласникът Лео е ученик в нашия първи учебен център KUMON във Варна, България.
 
Когато Лео бил на 5 години, възпитателите в неговата детска градина забелязали, че има усет към числата. Майка му също установила математическите способности на сина си и се свързала с няколко организации в България, за да бъдат тествани математическите му способности, но тя така не открила нищо подходящо. Един ден тя попаднала на реклама на KUMON във Варна, в която се рекламирали тестове за определяне на нивото на децата по математика. Тя записала Лео за теста, за да разбере дали учителките в детската градина са прави.
 
Майката на Лео изпратила мъжа си, който дотогава не бил чувал нищо за KUMON, в учебния център, за да може Лео да направи там встъпителния тест. Когато тестът бил връчен на Лео, той се захванал усърдно със задачите и ги решил за впечатляващо кратко време. Всички били изненадани и Галя, инструкторката на учебния център, му дала допълнителен тест от следващото, по-високо ниво, който той решил също много бързо. Накрая Галя стигнала до извода, че Лео е една степен по-напред от своята възрастова група. Когато се върнали вкъщи, бащата на Лео, който преди това се колебаел за KUMON, решил, че KUMON е правилното място за Лео. Впоследствие бащата твърдял, че това е било правилното решение, защото последователните успехи на Лео били факт, който не е трябвало да се пренебрегва.
 
Лео полага много усилия и в училище. Той е по-добре организиран за училищните си занимания и внимава да подготвя домашните си всеки ден. Ако през деня не може да ги направи, следващата сутрин става по-рано и ги прави преди училище. Той помага активно и на своите съученици. "Исках да се занимавам с математика и сега ставам все по-добър. Откакто се занимавам с KUMON в училище ми е по-лесно и сега съм готов много по-бързо с моите домашни, печеля и състезания, които се провеждат между съучениците ми. Спечелил съм вече два медала от такива състезания!" казва той гордо. Неговият учител го нарича "царят на математиката". 
 
Когато Лео успява да реши съвсем сам нови задачи в нови тематични области, той винаги е щастлив и горд със себе си. Един от най-щастливите му моменти бил, когато на рождения си ден отишъл с баща си в учебния център и инструкторката Галя го изненадала с медал. "Бях много щастлив и започнах да скачам от радост." 
 
Лео знае, че досега е научил много неща в KUMON, но най-важното, което е научил, е, че може да се справи с почти всичко, ако се занимава упорито.
 
Двамата родители са много горди с него. Майка му казва, че в началото Лео е бил малко несигурен, когато се е захващал с нови задачи, но след като веднъж е намерил начин да ги решава, вече не може да спре. Тя никога няма да забрави радостта и щастието в очите му, когато той - без да забележи - решил наведнъж 380 задачи за деление с остатък. " Вече решавам задачите по математика на моята по-голяма сестра, а тя е в трети клас! Много е приятно да решавам задачите по математика на по-големи ученици!"
 
"Свиря на кларинет и играя тенис на маса. Бих искал един ден да спечеля златен медал и да стана астронавт", казва самоуверено амбиционираното момче.
 
Сигурни сме, че с образцовото си отношение към ученето един ден той ще постигне тези цели!