4 минути за четене

От дарба до медал за постижение

окт 2020
Шансът, когато дарбата е очевидна

Лео е първият ученик в нашия учебен център KUMON във Варна, България.
 
Когато Лео бил на 5 години, възпитателите в неговата детска градина забелязали, че има усет към числата. Майка му също установила математическите способности на сина си и се свързала с няколко организации в България, за да бъдат тествани математическите му способности, но така и не открила потвърждение на наблюденията си, тъй като повечето школи не вземали приемали толкова малки деца. Един ден тя попаднала на реклама на KUMON във Варна за безплатно определяне на нивото на децата по математика. Тя веднага записала Лео на тест, за да разбере дали учителките в детската градина са били прави.
 
Майката на Лео изпратила мъжа си, който дотогава не бил чувал нищо за KUMON, в учебния център, за да може Лео да направи входящия тест. Когато тестът бил връчен на Лео, той се захванал усърдно със задачите и ги решил за впечатляващо кратко време. Всички били изненадани и Галя, инструкторката на учебния център, му дала допълнителен тест от следващото, по-високо ниво, който той решил също много бързо. Накрая Галя стигнала до извода, че Лео е една година по-напред от своето училищно ниво по математика. Когато се върнали вкъщи, бащата на Лео, който преди това се колебаел относно KUMON, решил, че KUMON е правилното място за Лео. Впоследствие бащата се убеждава, че това е било правилното решение, защото последвалите успехи на Лео били факт, който не трябва да бъде пренебрегван.
 
Лео започнал да полага много усилия и в училище. Той станал по-добре организиран в училищните си занимания и в в подготовката на домашните си всеки ден. Ако не можел да ги направи през деня, на следващата сутрин ставал по-рано и ги пишел преди училище. Той помагал активно и на своите съученици. "Исках да се занимавам с математика и сега ставам все по-добър. Откакто се занимавам с KUMON, в училище ми е по-лесно и сега съм готов много по-бързо с моите домашни, печеля и състезания, които се провеждат между съучениците ми. Спечелил съм вече два медала от такива състезания!" казва той гордо. Неговият учител го нарича "царят на математиката".
 
Когато Лео успява да реши съвсем сам нови задачи в нови тематични области, той винаги е щастлив и горд със себе си. Един от най-щастливите му моменти бил, когато на рождения си ден отишъл с баща си в учебния център и инструкторката Галя го изненадала с медал. "Бях много щастлив и започнах да скачам от радост."
 
Лео знае, че досега е научил много неща в KUMON, но най-важното, което е научил, е, че може да се справи с почти всичко, ако работи упорито.
 
Двамата родители са много горди с него. Майка му споделя, че в началото Лео е бил малко несигурен, когато се захващал с нов тип задачи, но след като откриел начин да ги решава, вече не можел да спре. Тя никога няма да забрави радостта и щастието в очите му, когато той - без да забележи - решил наведнъж 380 задачи за деление с остатък. " Вече решавам задачите по математика на моята по-голяма сестра, а тя е в трети клас! Много е приятно да решавам задачите по математика на по-големи ученици!"
 
"Свиря на кларинет и играя тенис на маса. Бих искал един ден да спечеля златен медал и да стана астронавт", казва самоуверено амбицираното момче.
 
Сигурни сме, че с положителното си отношение към ученето един ден Лео ще постигне мечтите си!