4 минути за четене

Как да хваля детето си правилно?

яну 2020
Как да хваля детето си правилно?

"Супер!", "Страхотен(на) си!" Освен внимание и любов децата се нуждаят от похвала и признание, независимо дали от техните родители или учители.  Чрез похвалата те получават самочувствие и мотивация. Когато едно дете има чувството, че усилията му се признават, това допринася за мотивация при работата. Може ли изобщо да има "правилна" или "неправилна" похвала? Да, защото при похвалата е важно, децата да се хвалят за нещо конкретно. Една недиференцирана похвала може да има по-скоро обратен ефект: демотивация и несигурност. Също и постоянното хвалене за всяка дреболия може да предизвика недоверие. Ето и няколко препоръки за Вас:

  1. Хвалете усилията на Вашето дете, не резултата
    При Вашата похвала поставете на преден план усилието, а не постигнатия резултат. Не винаги всичко върви гладко и непрекъснато се случват грешки или лоши постижения в училище, при спортуване или при игра. Когато децата обаче получат похвала за тяхната издръжливост, след известно разочарование те подхождат по-мотивирано към нови предизвикателства. При KUMON е особено важно родителите да окуражават детето си и да изразяват одобрение, за да поддържат мотивацията му. Моля не забравяйте никога да хвалите усилията и успехите на Вашето дете по подобаващ начин .
     
  2. Не хвалете просто ей така
    Не трябва да хвалите всяка малка стъпка на Вашето дете. Американската изследователка Карол Дуек от Станфордския университет е установила, че деца, които са хвалени много често, са склонни по-скоро към неувереност, защото все някога осъзнават, че похвалата не е изречена съвсем сериозно и по-скоро са съжалявани. Рен Джейн пише в свой пост в блога си, че поради прекалено много хвалене е направила своето дете "зависимо от похвали".
     
  3. Признавайте конкретното, не хвалете общо
    "Ти си страхотно дете" или "Много си добър в спорта" са баналности, от които децата нямат почти никаква полза. Ученият Андрей Кампиен от Станфордския университет е установил в свое изследване, че подобно общо одобрение води по-скоро до липсата на мотивация у децата и лошо справяне с критиката. Децата губят мотивация, защото похвалата "Много си добър в спорта" е в противоречие с критиката и те мислят, че винаги и основно са добри в спорта, вместо конкретно да свързват това със страхотната футболна игра или балансирането.
     
  4. Не всяко дете реагира еднакво на похвала
    Срамежливи и плахи деца, които "уж" искат да бъдат хвалени прекалено често, могат по-скоро да се стресират от това, защото мислят, че винаги трябва да имат забележителни постижения. Нидерландският психолог Еди Брумелман от Утрехтския университет е установил в едно свое изследване, "че инфлационната похвала може да доведе до обратен ефект". Изследването е показало, че след похвала самоуверените деца са подхождали въодушевено към следващата задача, макар тя да е била по-трудна от предишната. Подтиснатите деца не са се решавали на това и са продължавали с по-лесна задача. Това естествено не означава, че нерешителните деца не трябва да бъдат хвалени изобщо, но толкова по-важно е да внимавате и да хвалите за нещо конкретно. Да не изказвате твърде често одобрение и интензивно да поставяте усилията на преден план. Следователно е задължително да се съобразите при хваленето с характера на Вашето дете.